Hej Daniel och grattis till vinsten “Casemod Championship 2015” med Project Tatami. Berätta gärna lite om dig själv, hur du fick ditt datorbyggar intresse och vad du gör utöver datorer och moddning.

— Jag är en snubbe på 22, snart 23 bast. Jag har mer eller mindre haft datorer och skapande som hobby så länge jag kan minnas. Min första egna dator byggde jag i var det 2:a året i gymnasiet. Var bara standardkomponenter som slängdes in i ett köpt chassi. Nått halvår efter det köpte jag ett Corsair 800D och min första vattenkylning, en total katastrof blev det. Dock så lärde jag mig på det, och kul var det! 

Mönstret liknade golvmattorna i Japan, även kallat Tatami.

Det dröjde ett tag innan nästa bygge, men då började jag med ett scratchbygge till mamma. En liten mITX burk, på 9L om jag inte minns fel. Det var tiden innan jag hade tillgång till NC-maskiner utan det var bockade aluminiumplåtar. Daniel G Ask Tatami

Nästa bygge, ca 3år senare, var ett skärmställ för 4st 24” skärmar. Bygglogg/galleri finns på SweC, så det borde ni ha sett. Då har jag hunnit få jobb och jobbar nu som verktygsmakare/NC-operatör. Jag har tillgång till både NC och manuella maskiner. Skärmstället byggdes i den vevan då jag bara var hemma på de manuella maskinerna. Sett till min kunskap då är jag väldigt nöjd med jobbet, hade jag byggt det nu hade det kunnat bli mycket bättre. 

Ungefär 1år senare så började jag med Project Tatami. Vid denna tiden har jag hunnit bli mycket varmare i kläderna med NC maskinerna och ville göra ett projekt där jag gick all-out. Har nämligen varit sugen väldigt länge att bygga egna vattenblock.

Som jag nämnde tidigare så jobbar jag som verktygsmakare, jag bygger formverktyg till plastindustrin. Så diverse kapsyler till mjölkpaket, juicer, såser och dyl har jag varit med att skapa. Efter jobbet sitter jag mycket vid datorn och ritar på projekten, på helgerna brukar det bli tillverkning eller bara ta det lugnt.

Många känner ju till dig ifrån tiden du drev TechSweden.org men i början av 2013 såldes sidan till en ny ägare. Vad har du sysselsatt dig med sedan dess?

— Jo, det var ju ett tag sen. Största anledningen att jag sålde det var för jag inte hade tid med plugget. Det jag gjort sen dess är att plugga klart och sen börjat jobba. För er som undrar pluggade jag till NC-operatör/produktionsutvecklare.

IMG_5359 copy medium

Berätta lite om ditt bygge, hur kom du på idén och varför använde du just de material och den hårdvaran som du använde samt hur kom du fram till namnet på projektet?

10998041_10205990324099250_5233933417321523435_n

— Anledningen till bygget är rätt simpelt. Min nuvarande dator börjar bli gammal och en uppgradering är på tiden. Men resan till att komma fram till hur jag vill göra det har varit väldigt bort och fram, har varit allt ifrån en kompakt fil-server till en luftkyld burk, till att sen bestämma mig för vattenkylning. Jag var väldigt skeptisk till vattenkylningen så jag misslyckades så hårt på första bygget, men efter en hel del snack med kompisar så kom jag fram till att prova vattenkylning igen.
10377069_10206045681883160_5940325002105982483_n

Designen på projektet är med min maskintillgång i åtanke och vad som bör/är möjligt i de maskinerna. Aluminium legering EN-AW6082 har jag valt till stommen och alla extra bitar för det är lätt att bearbeta och funkar väldigt bra att anodisera med dekorativ yta. 

Kopparn jag använt är ingen ren koppar, det är en legering med tellur och koppar, det ger överkomligt sämre värmeöverföringsförmåga, men den är hästlängder bättre i bearbetningen.
11755728_10207242813490702_1916504055178318352_n

Det är bar några exempel på mina materialval. Hårdvaran har jag valt det bästa jag kan få tag(till en viss gräns, såklart). Eftersom jag vet med mig att jag uppgraderar datorn så sällan så är det lika bra att passa på att köpa den lite bättre komponenten, just för jag ska ha den så länge.
11237218_10207621106307786_2641765893552097639_n

Namnet tillprojektet är faktiskt lite roligt. Jag kan tänka mig att de flesta namnger sina projekt med en design i åtanke, men i mitt fall är det tvärt om. För er som följt min bygglogg vet att jag inte hade något namn till projektet i början, men efter att ha bollat lite idéer(designer på sidopanelen) mellan några kompisar så började rutmönstret ta form. När jag var klar med designen på sidopanelerna, tyckte jag det påminde om nått. Efter att ha grunnat ett tag (och pratat med en kompis i Japan) så kom vi fram till att mönstret liknade golvmattorna i Japan, även kallat Tatami.

Det är ett bygge med mycket planering och kunskap då du byggt allt från scratch, fick du någon hjälp med bygget eller har du utfört arbetet helt själv?

11896343_10207521388734909_4039809023659546218_o

— All mekanisk design är mina egna idéer, men diverse utseende grejjer har jag bollat idéer med kompisar. Personligen tycker ja att jag är mycket bättre på mekanisk design än estetisk design, vilket jag fått lite hjälp med. MEN det bör ju även tilläggas att nått som är designat med korrekt mekanisk design är helt naturligt fint. Ta GPU-vattenblocket som exempel. Där har jag gått loss helt själv med mekanisk design och det slutade i mina ögon mycket bra.

Samma gäller tillverkningen, där har jag gjort 99% av jobbet själv. Det jag inte gjort själv är vattenskärningen och anodiseringen, det är tjänster jag har köpt in.

För tillfället har jag lagt 460 tillverkande timmar.

Att modda ett befintligt chassi kan vara dyrt, men du har byggt ett med egna ritningar vad har det kostat dig och hur mycket arbete har du lagt ner?

— Personligen tycker jag det är svårare, och blir inte lika bra att modifiera existerande prylar än att bara bygga nytt. När det kommer till modifieringar måste man följa originalet till en viss del, man kan inte få det helt 100 till vad man vill själv.

Jag har inte skrivit upp någon tid på designen av chassit, men jag har från och till under ett års tid ritat på chassit.

I material, vattenskärning och anodisering har jag lagt ca 15000kr på chassit. Det räknar inte med tiden eller hårdvaran.

För tillfället har jag lagt 460 tillverkande timmar, med andra ord timmar framför maskinen. Sen har jag suttit hemma och monterat/demonterat för att allt ska passa. Jag avrundar till totalt 500h.

Det kanske inte är alla som känner till att du faktiskt har medverkat i ett projekt tillsammans med Peter Brands kan du berätta lite om det?

— Det du tänker på är vattenblocket till MARS II kortet. Kort och gott så följde jag hans byggnation på Facebook, jag såg att han hade tänkt använda 2 universalblock till det graffet, jag erbjöd mig då att designa ett customblock(men han fick skaffa någon som tillverkade det).

Sagt och gjort så blev det så, det var de första blocket jag ritade med en backplate som skruvades från insidan(för att dölja skruvskallarna) och även där backplaten la sig framför kretskortet för att dölja det.

Överlag är jag nöjd med den designen, den enda missen var ju att jag använde för lite skruvar så det läckte…

Kommer vi att få se Tatami till försäljning eller är det som alla säger att det är svårt att sälja ett bygge i denna klass?

— Jag har fått frågan förut och nej, jag kommer aldrig tillverka fler än detta exemplaret. Av några simpla anledningar är att ingen vill betala för 500 maskintimmar. Jag värderar min lediga tid väldigt högt, att då köra ett projekt till någon annan, speciellt om jag redan gjort ett liknande, känns väldigt omotiverande och ger ingen direkt personlig utveckling.

IMG_5361 copy medium

Kan du avslöja något kommande projekt eller hur ser framtiden ut?

— Jag brukar inte gå ut med vad nästa projekt ska vara innan det faktiskt har fått fotfäste, jag har många funderingar på projekt men bara ett fåtal går jag igenom med. Men som det ser ut nu kommer det inte bli en dator i alla fall.

IMG_5353 copy medium

Tack Daniel för att du tagit dig tid med den här intervjun. Vi hoppas att få se mer byggen av dig och lycka till i framtiden.

— Tack själv! Jag älskar att ha projekt igång, frågan är bara vad nästa blir…1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR