“I am Australian with problems for Swedish written grammar… I will save you the torture and myself the embarrassment and write in English instead ;)” -Justin Ohlsen

 

I have the pleasure to introduce to you Hannes Fredriksson, a passionate PC modder who has taken steps to unsure that the modding community grows by being an active community leader, and organising modding competitions and being a judge for almost all of these competitions.

So I have this opportunity to pick his brains to see what makes him tick and I consider it an insightful read. I hope that you enjoy this interview between SMPC and Hannes “Sack” Fredriksson.

 

12357960_10153439325238702_833082328_n

 

Hej Hannes, berätta gärna lite om dig själv, var du kommer ifrån, hur du fick ditt datorbyggar intresse och vad är det bästa med moddning?

Jag har hört någonstans att man defineras av det man gör. Är jag det jag gör så är jag väl först och främst en sambo åt min förlovade, stalldräng och husse till våra djur. Efter sex och ett halvt års studier och ett introduktionsår tillslut legitimerad lärare i grundskolans lägre åldrar för matematik, svenska, teknik, fysik, kemi och biologi och för förskolan. Till yrket förskollärare på ett föräldrakooperativt driven förskola och fritidshem utanför Uppsala.

 JAG HAR HÖRT NÅGONSTANS ATT MAN DEFINERAS AV DET MAN GÖR

Människor runt omkring mig, både IRL och online har talat om för mig att jag är tankspridd och disträ, rätt kreativ, pretantiös, ganska ambitiös och samtidigt sådär bekväm som man gärna blir när man har det lätt för sig. Också att jag lätt gräver ner mig i det jag är intresserad av för stunden och att jag är tvungen att antingen vara bäst, eller bli bäst i det jag gör. Jag kan väl mest säga att jag känner igen mig.
 
Det var väl någon gång på gymnasiet som jag grottade ner mig i hårdvaruträsket på allvar. Den närmsta umgängeskretsen gick IT, jag gick barn och fritid, och i och med deras stora intresse så började även mitt. Vi började bräcka varandra i överklockning och i hårdvara och det godhjärtade tävlandet fortsatte med vattenkylning och schysstare chassin. Tillslut utvecklade jag den goda smaken att gå från ett moddat Antec 1200 till ett Lian Li PC-v1000. Efter rätt många, ur ett prestandaperspektiv, onödiga uppgraderingar så slutade Lian Li PC-v1000 bygget som Cl[M]ean-Machine, mitt första sponsrade bygge. Det var också det projektet som jag vann Birdies första moddningstävling med 2010.
 
För mig har datormoddandet varit ett kreativt uttryck, jag har också gjort en del på mina bilar, något smått för heminredningen och väldigt mycket på jobbet tillsammans med barnen. Det handlar väl om att förverkliga en idé och det är nog det som jag gillar mest med moddning, oavsätt med vad det sker.
 
Hur har du lärt dig göra det du gör?
Många av de erkänt duktiga moddarna har särskilda förmågor, intressen och erfarenheter som gör dem så duktiga på det de gör. Jag har inte riktigt det, i alla fall inte på det sättet. Det mesta jag gör hantverksmässigt gör jag för första gången med varje projekt. Vinkelslipen, sandpapper, måla och såga är verkligen inte någonting som jag är bättre på än någon annan. Att sätta ihop ett vattenkylningssystem eller fläktplacering för absolut bäst prestanda och minst dammutveckling är inte heller någon som jag är bättre på än någon entusiast. Det jag kan föreställa mig att jag särskiljer mig från mängden med är nog att jag är oförsiktig. Att putsa på hårdvaran, måla om detaljer, sätta sågen i chassin och böja kylare. Det har varit lite av min grej. Att testa nya gränser, prova och att framförallt inte vara så noggrann med vad som fungerar optimalt eller inte, det ska vara en skön balans. Klart att det vore bättre med två flåsande fläktar på sin Cooler Master V8, men samtidigt så ser det ju häftigare ut om den är böjd och kyler en Phenom II 1090T BE passivt. Nu senast har jag samma design på en Thermalright Silver Arrow IB-E. Fungerar inte lika bra på en i7 4790k dessvärre men det går att lösa. Min inspiration har varit allt möjligt, från andra moddare till skulpturer, modern konst och annan design, men det kommer nog inte som någon jättestor överraskning att det mesta jag har gjort är genom trial and fail, några spontana infall och som sagt, en gnutt oförsiktighet. Jag är nog egentligen lika grön på det mesta som första gången jag moddade en dator.
 
Hur länge har du varit igång?
Jag har till och från hållt på med casemodding sedan 08, sponsrad sedan 09 eller 2010.
Mina casemodprojekt har varit;
Cl[M]ean-Machine i ett Lian Li V1000, tillsammans med Enermax.
Echo i ett Fractal Design Array R2, tillsammans med Fractal Design, EKWB, Enermax, Misco och Coolingstuff.se
Theory först i ett Lian Li PC-8NB och nu i ett Lian Li PC-D600, tillsammans med Asus, Corsair, Misco, Bitspower, Coolingstuff.se, Lian Li och Cooler Master
Singularity i ett InWin 904, tillsammans med Intel, MSI, corsair och InWin.
..Och just nu arbetar jag på ett som inte har ett namn tillsammans med Gigabyte, Intel, Rotakorn/Team Group och InWin i ett D-Frame Mini.
11168394_785231674929712_3898280718141319600_n
Vilken modd är den coolaste du har sett?
Det är lite farligt att säga en specifik, men någon som jag alltid tycker kommer med någonting som verkligen är annorlunda, välgjort och inspirerande är Janik, eller Xien16 som han nickar. Otroligt häftiga grejer! Sen är jag också svag för moddar som är gjorda för hand. Borrade, sågade och filade till perfektion med enkla handverktyg. Det är någonting extra med dem.
 
SMPC.se har lanserats, du är med i arbetet kan du berätta lite mer om din uppgift och vad du vill åstadkomma med SMPC projektet? 
Man kan säga att jag halkade in på ett bananskal, lite så som det ofta blir när jag hamnar på ett nytt ställe. Justin som är med här på SMPC har varit med och tävlat både på den tävling som jag arrangerar på Birdie, senast nu i våras och på DHW Casemod Championship 2015 och sett mig in action. Han frågade mig om det inte vore intressant att också arbeta med det här. Ja, såklart det är det menar jag. Min uppgift på SMPC i stort är inte klart, först och främst är det att vara medbedömare i Svenska mästerskapet i moddning.
 
Har du varit involverad i liknande projekt tidigare?
Just nu engagerar casemodtävlingar mig, genom bl.a att arrangera och bedöma i den moddningsutställningen och tävlingen som årligen är på Lanpartyt Birdie i Uppsala vid kristihimmelsfärd och nu senast som jury på DreamHack Winter Casemod Championship. Anledningen är väl främst att jag har kunnat göra de moddningsprojekt jag har gjort för att communitiet av moddare och andra har visat ett så stort intresse för det jag gör. Jag försöker genom engagemanget i olika dessa arrangemang för moddare ge tillbaka lite av det jag har fått ta del av och samtidigt bygga upp något som kan vara roligt och givande för många. Det blir som en brygga mellan en hobby och mitt professionella liv där jag arbetar med utveckling- och interaktionen mellan människor.
12107114_857053474414198_1239944884756618157_n

JAG FÖRSÖKER GENOM ENGAGEMANGET I OLIKA DESSA ARRANGEMANG FÖR MODDARE GE TILLBAKA LITE AV DET JAG HAR FÅTT TA DEL AV

Tidigare har jag också under en kortare stund skrivit om moddning och uppmärksammat olika projekt som är sponsrade, eller på andra sätt relevanta för CM på Cooler Master Globals facebooksida.
 
Vilka utmaningar ser du i dömandet av SMPC? 
Om det är någonting jag har lärt mig sen jag själv började arrangera och bedöma moddningstävlingar 2012, så är det att det är otroligt svårt. Det är så mycket som gör en bra casemod bra, många delar som gör dem perfekta. Det är i de små detaljerna skillnaderna finns. Och så finns det också hela den här grejen med vad som är design, och vad som är poor judgement, scratch eller casemod. Ingen gång är den andra lik och därför måste man se till varje individuellt bidrag och börja med att bedöma det utifrån de förutsättningar som finns. Jag eftersträvar en logisk, rättvis bedömning i en sport som i mycket är subjektiv.
Jag tycker att det känns tryggt att jag kommer från en bakgrund som moddare och samtidigt har läraryrket i ryggen när jag tar mig an den här utmaningen. Jag har alla verktyg jag behöver för att göra rätt. Det här kommer att bli bra!
Tack så mycket!  Har du någonting annat som du vill  tillägga?
Just nu är casemodding som hetast i Sverige och det är verkligen roligt att få möjligheten att rida på den vågen från det här perspektivet. Lycka till allihopa!

 

With this interviews end, I would like to announce that Hannes will be joining me in being a judge for the SMPC 2015 SM, where we will pick who we think is this years best PC modder and modding project!

 INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR